CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 14, 2009

Ape dh jadi ???

hai...

hmm.. bosan sbnarnye ni.. so post la somethig... nk ckp psl pe ek... haa... Ari ni dh msk 15hb mei.. kte sume br je lps date 13 mei kn... do 13th mei means anything to us ??.. Do u know n still remember wut happend in the same date but in the year 1969. Number die dh sdp dh 69, tp pe yg jd time tu yg x best tu.. if i'm not mistaken, one of the main reason date tu digelar peristiwa berdarah coz of time tu sume kaum dgn lantangnye bersuara diorang nyer hak.. gle gak kn.. mitak jauh la sume tu...

But wut happend now ???

Skang ni kte sume nampakkn politik kt M'sia skang mcm agak x terkawal.. One of the factor that will effect our economy is political issues.. how well is it now ?? we all know it rite.. tp aku br je mcm tertengok kt tv3 nie die kate kte nyer economy related with the foreigner not really effected. In fact, one of the New Zealand investor said that they only worry about the return that they get with a single sen they invest.. He add that, political issues is a problems that usually happend in all nations. Fuh.. sep baik kn...

Actually kte p.k blk ape yg menjadikan politik kte x stabil ek... mcm mane org kt luar sane leh tgk politik kte x stabil.. Hmm.. according to voiceinme la... sume ni jd ble ramai sgt or nk amik tau.. ramai sgt nk tunjuk muke, tampil ke depan, wat rusuhan, bkumpul sane sini, wat web2 n etc.. sbb nie la one of the factor org leh tau ttg keadaan kt M'sia nie skang..

Korang rase ble ek bde ni nk abs.. Can u imagine.. skang nie pembangkang cube nk amik alih kerajaan.. nanti ble diorang menang, then diorg plak akn jd kerajaan.. pastu yg kerajaan plak akn jd pembangkang and akn busaha plak utk rampas n bentuk kerajaan balik.. Hmm.. spi ble2 pn x abs mcm ni... Ble tgk politik kt Perak skang sgt2 la takut.. tp seriusly nampak la determination both parties utk jd peneraju kt Perak tu...

Sume org ade opinion masing2 regarding with this political issues... tp aku just hope that org2 yg still golongan remaja, yg still x keja, yg still ade harapan serta jalan utk berjaya dlm idup diorg tu.. jgn la terlalu obsess spi gi join rusuhan ke.. demonstrasi ke.. bkn pe.. 2 me sometimes we doesn't really know the true fact.. maybe it just a speculation, false statement, false info n byk lg la... material ommission pn leh msk gak.. Hehe...

Ble p.k balik.. kte berjuang pn utk menaikkn someone je.. A leader je.. x kire la sape pn.. baik dr government or the opposition.. Why don't kte try menaikkn diri kte sendiri ?? kte sibuk menyokong pihak sane.. menentang pihak sini.. tapi tu sume seakan-akan perjuangan untuk org lain.. try to ask ourself.. ape yg aku dh contribute kt negara aku nie ?? kalo stakat pegang jawatan skit kt University dh p.k dh contribute gle2 kt M'sia x tau la kn.. atau kalo nk p.k psl negara ni besar sgt.. try to think.. Ape yg dh aku contribute kt family aku ?? dh cukup ke pe yg kte buat nie utk idup kte future nanti ??

Byk do yg leh kte wat slain dr p.k psl konon2 nk berpolitik nie.. idup sdiri nie pn x terurus, nie kn nk bjuang utk org lain plak.. Aku yakin ah.. kalo la sume org p.k nk majukn diri sdiri.. dlm setiap diri individu mcm berebut utk berjasa, jd yg terbaik, cube btol2 utk berbakti pada agama, bangsa n negara.. xde nye kte kisah sgt psl nk wat demonstrasi kn M'sia ni.. Btol.. cbe korg p.k.. ko rase rate2 yg join bde2 ni kbanyakan nye golongan yg berpendapatan sederhana ke bawah.. Ade ke ceo2 company turun gak ? or golongan2 elit la katekn join demonstrasi nie.. cam xde kn..
So itu la yg aku p.k.. kalo abg2, akak2 or parent2 kte dh terjebak ngan bde nie biar la... baik kte jd golongan leh create satu environment baru time future nanti.. mane tau sume kte yg still ade harapan ni sume jd golongan elit in future nanti.. So maybe prob yg jd kt M'sia skang ni leh ubh..

Hehe... tu just opinion aku la.. sume ade hak utk bfikir kn... ade je yg maybe x stuju ngan pe yg aku ckp.. Hmm... its just my opinoin la k n it may weighted to group2 age area mcm aku nie.. k la.. sory la k kalo slh tulis.. lets share our thought bout our M'sia...

7 comments:

Dzul said...

woi gile
gile mane nak bace pasal politik neh
daing sorang je kot
hahah!~

munir said...

yup,agree with dat..

husna huda said...

Faiq with his politics and historical opinion..
Hmm mmg patut pun kalau dh idola die Tun Dr Mahathir hehe ;)

kissy said...

wah bersemangat waja!!! keep up the good work!!

me_faiq said...

eh.. bkn pe do.. saje je xde idea nk post ape. hehe...

cik ateen said...

hye2..follow laa blog sya gak..huhhu

Dzul said...

mcheh berkata :..cheyh cheyh cheyh!!~